ГЕРБ и БСП залагат на диаметрално противоположни стратегии при издигането на

...
ГЕРБ и БСП залагат на диаметрално противоположни стратегии при издигането на
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП заложиха на различни стратегии за местния вот

ГЕРБ и БСП залагат на диаметрално противоположни тактики при издигането на претенденти за идните локални избори на 27 октомври. Управляващите не престават да търсят кандидати за кметове в личните си редици. Социалистите избират да следват модела, който приложиха на президентския избор през 2016 година, когато поддържаха Румен Радев, повдигнат от предприемчив комитет, и реализираха единствения си безапелационен избирателен триумф за последните години.

Пример за фаворизирането на лоялни партийци в ГЕРБ е Йорданка Фандъкова, която през вчерашния ден беше номинирана от Изпълнителната комисия - висшия управителен орган на партията, за кандидат-кмет на София. Фандъкова заема поста към този момент 10 години. През 2009 година тя пое столицата от Бойко Борисов, а след това завоюва два поредни мандата. „ Изпълнителната комисия на ГЕРБ има вяра, че с избирането на Йорданка Фандъкова за четвърти мандат процесът по превръщането на София в съвременен и новаторски европейски град може да продължи, тъй като тя има нужната компетентност, опит и нови хрумвания “, похвалиха своя кандидат ръководещите.

За кандидат-кмет на Плевен пък през вчерашния ден издигнаха Мирослав Петров - областен шеф в Плевенско. Петров е потвърден партиен кадър - през юли т.г. му беше дадена значимата позиция на координатор на ГЕРБ за региона. Миналата събота персонално Бойко Борисов разгласи номинацията за кмет на Добрич - местния общински консултант и някогашен зам.-кмет Надежда Петкова. Областни шефове, назначени от държавното управление, ще се състезават от името на партията в Пловдив и Хасково - Здравко Димитров и Станислав Дечев.

Подобни кандидатури отразяват кадровата философия на Борисов, съгласно който претендентите би трябвало да бъдат с ясна партийна принадлежност. Затова той безкрайно нападна своите съперници от Българска социалистическа партия, че се прикривали зад самостоятелни претенденти. „ Ще бъдат доста подли тези избори, и не за друго, а поради към този момент откритата процедура да се прилепват сътрудниците от Българска социалистическа партия към някой претендент, за когото впоследствие да приказват, в случай че е сполучлив, че техният претендент е спечелил, а в случай че е несполучлив, да бягат от него като демон от тамян “, съобщи министър председателят преди няколко дни. А при оповестяването на Петкова задочно запита социалистите: „ Какво значи да подкрепиш самостоятелен претендент, и то в огромните градове? Пред кого този човек ще носи отговорност, като няма партия? “.

От левицата обаче поредно следват точно този метод, явно с вярата, че непартийните претенденти ще се котират по-високо измежду обществеността. Това личи от горещото предпочитание на соцпартията да поддържа за кмет на София омбудсмана и някогашен червен народен представител Мая Манолова. Именно по отношение на нейната евентуална кандидатура бяха ориентирани ядосаните мнения на Борисов. „ До часове безусловно ще разглася своето решение, само че няма да е през днешния ден, тъй като имам още работа, която би трябвало да свърша като омбудсман “, разгласи в понеделник Манолова. И уточни, че в случай че се кандидатира, ще подаде оставка от настоящия си пост. Досега изказванията на Манолова по тематиката са били двусмислени - казвала е, че " колкото повече ме натискат да се кандидатирам за кмет на София, толкоз повече се отхвърлям ", само че е и заплашвала, че ще взе участие в изборите, в случай че ръководещите " продължат да се подиграват с гласоподавателите ". При всички случаи от градската организация на Българска социалистическа партия от месеци декларират безапелационна подготвеност да ударят рамо на публичния бранител.

Същата тактика левицата ще ползва и в редица други градове в страната. Вчера се разбра, че Българска социалистическа партия се отхвърля да издигне лични претенденти в Пазарджик и Велинград, а вместо това ще поддържа самостоятелни. До решението се е стигнало след конференции на локалните партийни структури. В Пазарджик алените са предпочели локалния бизнесмен Благо Солов, а във Велинград - икономиста Филип Ангелов.

Издигнатият от предприемчив комитет Здравко Милев ще се състезава в Кюстендил с поддръжката на Българска социалистическа партия. „ Залогът за Кюстендил е доста висок. Досегашният кмет Петър Паунов е от много време на поста и е натрупал негатив. У жителите на Кюстендил има отчаяние. Затова е нужна смяна “, обоснова този метод на левицата лидерът на Българска социалистическа партия –София Калоян Паргов.

Зад самостоятелния Иво Пиперов застава Българска социалистическа партия в Банкя - родната община на Борисов. Миналата неделя пък някогашният кмет на Дупница Първан Дангов разгласи, представен от „ Струма “, че ще се кандидатира независимо, само че ще разполага с поддръжката на локалните организации на Българска социалистическа партия.

САМОЧУВСТВИЕ

Въпреки че третият лъч на метрото в София няма да проработи тази година, както написа на част от осведомителните табели по изграждащите се станции, кметът Йорданка Фандъкова употребява тъкмо него като декор да разгласи кандидатурата си за нов мандат. Това се случи при следващата ревизия на дейностите по метродиаметъра. Първоначално бе оповестено, че градоначалникът ще ревизира строителството на спирка „ България “ на кръстовището сред едноименния бул. и бул. „ Иван Ев. Гешов “. След това проектите се трансформираха и телевизионните камери бяха поканени да се повозят на открита платформа в тъмното трасе сред „ Орлов мост “ и същата станция, което обгръща общо четири спирки. Докато служащи предупреждаваха гостите да внимават да не паднат от платформата и да не стъпят върху някое желязо, Фандъкова повтори за следващ път по кое време ще е готово метрото. След това разгласи, че още веднъж влиза в борбата за кмет, тъй като противоположното би било изменничество към жителите на София, за които е работила към този момент 10 години.

Фандъкова заяви, че в екипа й ще има нови хора, само че отхвърли да назове имена. Все отново сподели, че в предизборната акция ще продължи да разчита на шефа на Столичния общинския съвет Елен Герджиков, на шефа на групата на ГЕРБ в общината Малина Едрева и на общинския консултант Николай Стойнев. Тя избегна отговор на въпроса дали ще изиска от изпълнителното бюро на ГЕРБ да не включват в листата за общински съветници досегашни членове на СОС, които се смятат за доближени на Цветан Цветанов. Вместо това сподели, че в листата на партията като представители от гражданската квота ще бъдат поканени „ изтъкнати експерти от разнообразни сфери, които да са носители на нова сила “. Имена не бяха оповестени. 

Кандидатът на ГЕРБ обяви три целта - дейна работа в кварталите, което включва дребните улички, междублоковите пространства и построяването на паркинги. Подобен ангажимент Фандъкова разгласи и преди 4 година, когато завоюва предходния избор. Вторият й приоритет ще бъде превръщането на София в зелен град посредством зелен кръг и създаване на 8 нови парка. Като свършена работа в тази тенденция тя отчете проекта по замяна на печки на твърдо гориво с по-екологични съоръжения. Всъщност по него до момента са сменени уредите на към 30 семейства в Нови Искър. Третият приоритет на Фандъкова е превръщането на Столичната община в цифров град. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР